Boboteaza


Boboteaza
Boboteaza se prăznuiește in Biserică la 6 ianuarie, în fiecare an.
Boboteaza (sau Teofania) înseamnă Botezul Domnului Iisus Hristos. El a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul la râul Iordan. Iisus Hristos a îngăduit să fie botezat, deşi era fără de păcat. A primit botezul pocăinţei, pentru a ne da pildă de smerenie şi ascultare faţă de Dumnezeu. Este un îndemn pentru orice om de a merge la mărturisire la preot, chiar dacă se consideră fără de păcat. 
În timp ce se boteza Hristos, s-au deschis cerurile şi s-a pogorât peste El Duhul Sfânt, vazut de oameni ca un porumbel alb, iar un glas din cer s-a auzit zicând: “Acesta este Fiul meu întru care am binevoit!” 
Prin această arătare sfântă, Dumnezeu vrea să întărească în oameni convingerea că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu. Sunt prezente aici persoanele Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.
Fiul se botează în Iordan de către Ioan, Duhul Sfânt se coboară asupra lui Iisus, iar Tatăl din cer îl declară ca fiind Fiul Său. Aceasta a văzut și a auzit mulțimea numeroasă de oameni.  
După slujba Sfintei Liturghii, se face slujba de sfinţire a apei şi de transformare în Aghiazmă Mare. În perioada praznicului Bobotezei (începând din ajunul Bobotezei, până la Odovanie), orice creştin poate bea Aghiazmă mare. În restul zilelor se poate lua doar cu binecuvântarea preotului duhovnic, de obicei după spovedanie.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Hristos

Fecioara Maria