Postări

Se afișează postări din iulie, 2024

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla se sărbătorește pe 7 august. Moaștele ei au fost cumpărate și duse într-o mânăstire din Rusia. Lumina cerească care o înconjura pe Sfânta Cuvioasă Teodora le-a fost dezvăluită călugărilor, de către niște păsări. Acestea îi aduceau de mâncare în pădure.

Sfințirea Mare a Apei

Sfințirea Mare a Apei este slujba în care se face Aghiazma Mare. Are loc în ziua de Bobotează, după Sfânta Liturghie. Se poate face și în ajunul Bobotezei, după slujba Vecerniei (care este unită cu Sfânta Liturghie în acea zi).

Catismă

Catisma este o rugăciune formată din mai mulți Psalmi, scriși de Proorocul David.  Psaltirea lui David are 20 de Catisme. Aceste Catisme se află scrise în Vechiul  Testament din Biblie. Catisma se poate citi șezând (pe scaun), nu neapărat în picioare.

Psaltirea lui David

Psaltirea lui David este o carte de rugăciune, scrisă de Împăratul Prooroc David. Psaltirea lui David conține 150 de Psalmi, grupați în 20 de Catisme. Se citește din ea la diferite slujbe în biserică, dar se poate citi și în particular, cu binecuvântarea unui preot.

Catapeteasma

Catapeteasma este peretele dintre Altar și Naos. Se află in interiorul bisericii, în partea din față. Pe acest perete sunt puse multe icoane, într-o anumită ordine.

Doctori fără de arginți

Sfinții doctori fără de arginți sunt sfinții care aveau dar de la Dumnezeu de a vindeca bolile. Ei aveau o viață sfântă, bineplăcută lui Hristos. Sfinții doctori fără de arginți nu luau bani (arginți), sau altceva de la oameni.

Vecernie

Vecernie înseamnă Slujbă de seară. Are loc în biserică, după-amiază sau seara. Vecernia este una dintre cele Șapte laude bisericești.

Ierarhia bisericească

1. Patriarhii, Mitropoliții și toți Episcopii și Arhiereii 2. Preoții  3. Diaconii si ipodiaconii  Prima treaptă este cea mai înaltă. Preoții care sunt și monahi se numesc Ieromonahi. Diaconii care sunt monahi se numesc Ierodiaconi.

Botezul de necesitate

Botezul de necesitate se face doar atunci când pruncul este aproape să moară. Ca să nu moară nebotezat, el poate doar să fie stropit cu apă, spunând:   "Se botează robul lui Dumnezeu (numele copilului)  în numele Tatălui. Amin (se stropeste) și al Fiului. Amin. (se stropește iar) și al Sfântului Duh. Amin. (și se stropește a 3-a oară copilul)." Se repetă de 3 ori. Dacă copilul va trăi, se vorbește cu un preot ca să completeze botezul cu Mirungerea, în biserică. Se cheamă un preot și pentru acest botez de necesitate. Doar dacă nu poate veni de urgență, atunci stropirea o poate face orice persoană care este botezată ortodox. Aceasta este o excepție, dar nu este ceva garantat.

Iuda Iscarioteanul

Iuda Iscarioteanul este singurul dintre Apostoli care l-a trădat pe Hristos. Deși apoi i-a părut rău, în loc sa-i ceară iertare lui Hristos, a căzut în deznădejde și s-a sinucis. În locul lui a fost ales apostolul Matia, pentru a completa grupul celor 12 Apostoli.

Sfântul Prooroc Elisei

Sfântul Prooroc Elisei a fost ucenicul cel mai apropiat al Sfântului Ilie Tesviteanul. Când s-a înălţat la Cer , Sfântul Ilie, i-a aruncat lui Elisei cojocul său. Sfântul Iie l-a făcut moștenitor pe Elisei, darurilor de Prooroc ce le avea de la Dumnezeu. Cu acel cojoc Elisei a putut să despartă în două apa Iordanului, și a trecut prin ea ca pe uscat. Și multe alte minuni a făcut.

Sfântul Prooroc Ilie

Sfântul Prooroc Ilie se sărbătorește în 20 iulie. El era din cetatea Tezva, aproape de Arabia. Sfântul Ilie a insistat ca împăratul Ahab si supușii lui, sa renunțe la închinarea la idoli și să cinstească pe adevăratul Dumnezeu. Dar împăratul nu a vrut, și de aceea Sfântul Ilie s-a rugat la Dumnezeu sa nu mai dea ploaie pe pământ. Dumnezeu a ascultat rugăciunea bineplăcutul sau Ilie și nu a plouat 3 ani și șase luni. Abia cand împăratul a renunțat la credința lui greșită, Ilie l-a rugat pe Dumnezeu să trimită ploaie. Si imediat a plouat ploaie bogată și liniștită. Sfântul Ilie nu a murit, ci a fost înălţat la Cer de catre Dumnezeu , într-un car de foc dumnezeiesc. El va veni iar pe pământ, înainte de sfârșitul lumii, se va lupta cu Antihrit și va întări lumea în credință.

Cele 7 Taine

Cele 7 Taine ale Bisericii creștin - ortodoxe sunt: Botezul, Mirungerea, Spovedania, Împărtășania, Maslul, Cununia și Preoția (Hirotonia)

Sfânta Muceniță Marina

Sfânta Muceniță Marina se sărbătorește în 17 iulie. Ea și-a mărturisit credința în Hristos, în timpul persecuției împăratului păgân Dioclețian.  Avea doar 15 ani, era deosebit de frumoasă. Chiar împăratul, când a văzut-o a cerut-o de soție.  Dar pentru că fecioara Marina nu a renunțat la credința în Hristos, a fost bătută și chinuită cumplit. Dar nici o suferinţă nu a putut să-i schimbe credința. În cele din urmă i s-a tăiat capul.  Sfintele ei moaște fac multe vindecări și sunt izbăvitoare de duhurile rele.

Sfinții Ioachim și Ana

Sfinții Ioachim și Ana sunt părinții Fecioarei Maria . Ei sunt numiți și “drepți”, pentru că au avut o viață sfântă, bineplăcută lui Dumnezeu. Sfinții Ioachim și Ana își doreau mult un copil, dar nu aveau. Atunci, s-au hotărât să se roage la Dumnezeu și să postească fiecare 40 de zile. Rugăciunile lor s-au împlinit. După cele 40 de zile, Ana a rămas însărcinată, deși era înaintată în vârstă.  După 9 luni a născut-o pe Maria. Maria a fost singura lor fiică. Sfinții Ioachim și Ana se prăznuiesc la 9 septembrie în fiecare an.

Cei 7 Arhangheli

Cei 7 Arhangheli sunt: Mihail, Gavriil, Rafail, Varahil, Gudiil, Salateil și Uriil

Arhanghelii Mihail și Gavriil

Arhanghelii Mihail și Gavriil sunt cei mai cunoscuți oamenilor. Ei fac parte din Cetele Îngerești. Sunt sărbătoriți în data de 8 noiembrie.

Maria

Cuvântul “Maria” înseamnă “Împărăteasă” sau “Steaua Mării”. Mai înseamnă "Doamnă aleasă" și "Doamnă îndrăgită" Numele “Maria” este foarte răspândit la multe popoare. Fecioara Maria este Mama Domnului Iisus Hristos. Ea a fost aleasă pentru a naște pe Iisus. Fecioara Maria este îndrăgită și cinstită de toți creștinii. Ea îi iubește și îi ajută pe oameni. Fecioara Maria este Împărăteasa Cerului și a Pâmântului. Ea este ca un far călăuzitor pentru oameni, pe marea învolburată a vieții.

Sfântul Cuvios Dimitrie

Sfântul Cuvios Dimitrie a fost păstor de oi, apoi a trăit mulți ani, retras intr-o peșteră. Ducea o viață sfântă și smerită, în post aspru și rugăciuni neîncetate. El a știut dinainte ziua în care Dumnezeu i-a rânduit să plece din această viață. Atunci s-a așezat între două lespede de piatră, și a plecat la Domnul. După o ploaie mai puternică, trupul lui sfânt a fost luat de apa râului Lom, din Bulgaria. Sfintele lui Moaște au fost descoperite, după mai mulți ani, printr-o minune: Unei fetițe grav bolnavă, i s-a arătat Sfântul, în vis și i-a spus că se va vindeca, dacă va scoate din apă moaștele lui, și se va atinge de ele. Așa a fost, și nu doar acea fetiță s-a vindecat, ci și mulți bolnavi care s-au atins de ele cu credință. Moaștele au fost găsite în locul arătat de fetiță. Oamenii adunați acolo au văzut în apa Lomului o lumină strălucitoare. Așa au fost descoperite moaștele Sfântului Dimitrie, nestricate, învăluite de o lumină dumnezeiască. De 250 de ani, moaștele Sfântului Dimitri

Porunca iubirii

Porunca iubirii este adusă de Hristos: "Să iubești pe Dumnezeu și pe aproapele tău ca pe tine însuți."

Smerenie

"Smerenie” înseamnă “supunere”, ascultare, de bunăvoie, față de Dumnezeu. Nu înseamnă “umilință”. Smerenia este o virtute care îl poate ridica pe om la asemănarea cu Dumnezeu.

Cele 10 Porunci

Cele 10 Porunci sunt: 1 .  Eu sunt Domnul Dumnezeul Tău; să nu ai alți dumnezei afară de Mine 2.    Să nu-ți faci chip cioplit, nici altă asemănare, nici să te închini lor. 3.    Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în desert. 4.    Adu-ți aminte de ziua Domnului și o cinstește. 5.    Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca bine să-ți fie și mulți ani să trăiești pe pământ. 6.    Să nu ucizi. 7.   Să  nu fii desfrânat. 8.    Să nu furi. 9.    Să nu ridici mărturie mincinoasă împotriva aproapelui tău. 10.   Să nu poftești nimic din ce este al aproapelui tău. Cine vrea să respecte poruncile lui Dumnezeu, lui însuși îi va fi bine în viață. Deși uneori poruncile par greu de îndeplinit, ele sunt spre binele oamenilor. Dumnezeu ni le-a dat din dragostea Lui pentru om. Poruncile sunt ca niște repere în viață omului, care Îl pot îndruma și ajuta sa meargă pe calea cea bună.  Toate suferințele provin tocmai din neascultarea de Dumnezeu, din căderea în diferite păcate. Poruncile lui Dumnez

Acoperământul Maicii Domnului

Acoperământul Maicii Domnului  înseamnă ocrotirea pe care o dă  Maica Domnului , oamenilor care o cinstesc. Acoperământul Maicii Domnului  înseamnă şi acoperământul luminos cu care Sfânta Fecioara Maria a acoperit poporul care se ruga în biserica din Vlaherne. Există și rugăciunea numită “Acatistul Acoperământul Maicii Domnului”, care este de mult ajutor.

Înainteprăznuirea unei sărbători

Înainteprăznuirea unei sărbători mari se face, de obicei, cu o zi înainte. Mai ales în mânăstiri, se fac rugăciuni speciale, asemănătoare celor din ziua sărbătorii care urmează. Bucuria unui praznic mare începe cu o zi înainte și se continuă câteva zile, până la Odovanie.

Apostolul Natanael

Apostolul Natanael este unul din cei 70  de Apostoli ai lui Hristos. Natanael este menționat în Biblie, atunci când Hristos i-a spus că este israilitean fără vicleșug. Cand Natanael l-a întrebat pe Hristos de unde îl cunoaște, i-a răspuns că l-a văzut când era sub smochin. Natanael, când era prunc, a fost ascuns de către părinții lui sub un smochin, și acoperit cu frunze. Pentru ca să nu fie omorât de Irod, împreună  cu cei 14 mii de prunci. Acest secret îl știa doar Natanael de la părinții lui. Dar a înțeles că și Hristos știa, fiind Dumnezeu.

Venerarea sfinților

Venerarea sfinților înseamnă Cinstirea lor. Aceasta se face în primul rând în biserică, în cadrul slujbelor religioase. Se aduc rugăciuni de slăvire a sfinților, de mulțumire și de cerere către ei. Dar Cinstirea sfinților înseamnă și faptul de a le urma exemplul vieții lor.

Sfinții Români

Sfinții Români se prăznuiesc în a doua duminică după Rusalii. Este numită Duminica Sfinților Români. Se aduce cinstire tuturor Sfinților Români cunoscuți, precum și a celor a căror  nume nu se mai știe. Ziua de prăznuire a Sfinților Români a fost stabilită de Sfântul Sinod al B.O.R., în anul 1992.

Cele 9 Cete Îngerești

Cetele Îngereşti (Cetele Cereşti), după felul slujirii lor, sunt: Serafimi Heruvimi Tronuri Puteri Stăpânii Domnii Începătorii Arhangheli Îngeri Primele cete, Serafimii și Heruvimii, sunt cele mai apropiate de Dumnezeu. Ei slăvesc neîncetat pe Dumnezeu.   Arhanghelii și Îngerii sunt cei mai apropiați de oameni.

Sfântul prooroc Ilie

 Sfântul Prooroc Ilie se sărbătorește la data de 20 iulie.

Sfatul Pantelimon

Sfântul Pantelimon este doctor vindecător de orice boli. Sfântul Pantelimon este doctor fără de arginți, adică a vindecat și vindecă bolile, fără a cere bani sau altceva. Sfântul Pantelimon a vindecat și vindecă bolile, cu puterea lui Hristos. Pentru ca vindeca orice boală, fără bani, veneau la el foarte mulți bolnavi. Un coleg cu el, tot medic, văzând că bolnavii nu mai veneau la el, ci se duceau doar la Pantelimon, l-a pârât că este creștin. Sfântul Pantelimon a mărturisit că este creștin și de aceea a fost bătut, crunt chinuit și omorât de păgâni. Sfântul Pantelimon a plecat la Domnul în ziua de 27 iulie.

Sfântul Apostol Petru

Apostolul Petru este Apostolul cel mai apropiat al lui Hristos .  Lui i-a dat Hristos Cheile Împărăției Cerurilor. I-a dat puterea de a lega și a dezlega păcatele oamenilor. La minunea pescuirii peștilor, i-a spus că va deveni pescar de oameni.  Într-adevăr Petru a adus la credinţă multe popoare. Apostolul Petru este primul dintre cei 12 Apostoli.