Lumina Sfântă de la Ierusalim

Lumina Sfântă este foc luminos, venit din Cer, care se coboară de la Dumnezeu, cu câteva ore inainte de prima zi de Paște. 

Vine in biserica Sfântului Mormânt al lui Hristos, de la Ierusalim. 

Vine, in fiecare an, in după-amiaza zilei de sâmbătă Mare, în jurul orei 14.

Vine in cadrul slujbei Vecerniei, după rugăciunile speciale făcute de credincioșii ortodocși prezenți acolo, în frunte cu Patriarhul Ierusalimului.

Lumina se coboară, prin turla bisericii, sub forma de fulgere de foc, in zigzag, sau ca o ploaie cu scântei de foc, sau ca sfere mici de foc.  Diferă doar forma sub care se coboară lumina, de la an la an.

Lumina Sfântă se coboară doar la creștinii ortodocși!

Patriarhul , precum și Sfântul Mormânt sunt bine verificate in prealabil  de polițiști si de persoane de alte religii, pentru a se asigura că nu există acolo nicio altă sursa de aprindere a unui foc.

În primele secunde, de multe ori chiar minute, flacăra focului nu frige. Mulți oameni au ținut lumina pe față,  pe mâini și pe haine, iar acest foc nu le-a ars nici pielea, nici hainele. Ci l-au simțit ca un foc cald, nu fierbinte. Dar dupa câteva minute se transformă in foc care frige si arde. 

Sfantul Mormant, cu o zi inainte, este verificat si sigilat de autorități.

Patrirhul, după ce este verificat că nu are vreo sursa de foc, întră singur în Sfântul Mormânt.

În prezența Patriarhulu,  după rugăciunile speciale de chemare a Sfintei Lumini, se aprind singure candelele și  vata care este pusă special pe piatra mormantului lui Hristos. 

Se aprid de la focul luminos venit de sus, prin turla bisericii. Patriarhul strânge cu mâna vata cuprinsă de flacără, fără să il ardă, și o pune in două cupe de aur. Apoi, de la această vată aprinde o făclie de lumânări, și împarte lumina credincioșilor aflați in biserică. Spune: "Veniţi de luați lumină!" 

La unii oameni li se aprind  singure lumânările pe care le țin în mână.

Există multe filmări și mărturii ale miilor de oameni care au participat la această mare minune. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Hristos

Fecioara Maria