Postări

Se afișează postări din mai, 2024

Scăldatoarea din Vitezda

Vitezda înseamnă "Casa milei", sau "Casa îndurării". Este la Ierusalim. Acolo veneau, sau erau aduși, oameni bolnavi. La scăldatoarea din Vitezda, Hristos a vindecat un om paralizat, care de 38 de ani zacea bolnav la pat. Hristos l-a vindecat prin cuvant:  "- Scoală-te, ia-ți patul tău și umblă!" Dar, apoi i-a spus: "-Iată, te-ai făcut sănătos, de acum să nu mai păcătuiești, ca să  nu-ți fie ție mai rău!"

Sfinții Constantin și Elena

Sfântul Împărat Constantin cel Mare  și mama sa, Elena, se sărbătoresc la data de 21 mai, în fiecare an. Sfântul Împărat Constantin cel Mare, (Împărat al Imperiului Roman) a dat libertate creștinilor. Până atunci cei care marturiseau credința în Hristos erau prigoniți și deseori omorâți în chinuri grele. Împăratului Constantin i s-a  pe cer, semnul Sfintei Cruci, și un glas dumnezeiesc i-a spus: "Cu acest semn vei birui". 

Sfânta Maria-Magdalena

Sfântă Maria-Magdalena, este prima dintre Femeile Mironosițe. Ea a crezut în Hristos, și de atunci și-a schimbat total viața. La Răstignirea lui Hristos, a avut curajul să stea lângă Cruce, alături de Sfânta Fecioară și de Apostolul Ioan. L-a mărturisit pe Hristos, cu râvna unui Apostol.

Femeile mironosițe

Femeile mironosițe sunt cele care au uns cu miresme trupul lui Hristos , când a fost pus în mormânt. Femeile mironosițe au fost ucenice a lui Hristos. Ele au avut curajul să-L urmeze chiar și pe drumul Crucii. Multe dintre ele au avut moarte martirică, pentru că L-au mărturisit pe Hristos. Dintre acestea, mai cunoscute sunt Maria-Magdalena, Marta si Maria (surorile lui Lazăr), 

Paștele blajinilor

Paștele blajinilor este Luni, în prima zi după săptămâna Luminată. În această zi se fac pomeni și parastase pentru cei morți. Se fac la biserică și apoi la cimitir. Este prima zi când se fac parastase, după Paște. Este prilej de bucurie pentru cei adormiţi.

Izvorul Tămăduirii

 Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii este în săptămâna Luminată, vineri. Serbăm pe Maica Domnului, care vindecă pe cei bolnavi. Ea a făcut sa izvorască apă vindecătoare. Ea însăși este un izvor nesecat de tămăduiri (de vindecări).

Paște

 În cele 3 zile de Paște serbăm Învierea din morți a lui Hristos!

Lumina Sfântă de la Ierusalim

Lumina Sfântă este foc luminos, venit din Cer, care se coboară de la Dumnezeu, cu câteva ore inainte de prima zi de Paște.  Vine in biserica Sfântului Mormânt al lui Hristos, de la Ierusalim.  Vine, in fiecare an, in după-amiaza zilei de sâmbătă Mare, în jurul orei 14. Vine in cadrul slujbei Vecerniei, după rugăciunile speciale făcute de credincioșii ortodocși prezenți acolo, în frunte cu Patriarhul Ierusalimului. Lumina se coboară, prin turla bisericii, sub forma de fulgere de foc, in zigzag, sau ca o ploaie cu scântei de foc, sau ca sfere mici de foc.  Diferă doar forma sub care se coboară lumina, de la an la an. Lumina Sfântă se coboară doar la creștinii ortodocși! Patriarhul , precum și Sfântul Mormânt sunt bine verificate in prealabil  de polițiști si de persoane de alte religii, pentru a se asigura că nu există acolo nicio altă sursa de aprindere a unui foc. În primele secunde, de multe ori chiar minute, flacăra focului nu frige. Mulți oameni au ținut lumina pe față,  pe mâini și

Săptămâna Mare

Săptămâna Mare este cea dinainte de Paște.

Prohodul lui Hristos

Prohodul lui Hristos înseamnă slujba înmormântării Sale. Este în cadrul Deniei din Vinerea Mare. Hristos a îngăduit să fie Răstignit, a murit ca un om, dar a Înviat a 3-a zi.

Cei 6 Psalmi ai Utreniei

Cei șase Psalmi ai Utreniei sunt Psalmii: 3, 37, 62, 87, 102, 142. Se mai numesc Psalmii dimineții,  dar și Psalmii Judecății.