Coliva
Coliva se face la fiecare Parastas, pentru sufletele celor adormiți.
Este ușor de preparat.
Important este să fierbem arpacașul la foc cât mai mic, cu ceva mai multă apă.
Se poate prepara și astfel: (sunt si alte variante)
Se pune la fiert 1 cană de arpacaș (din grâu), în 5 căni de apă.
Se fierbe la foc foarte mic, cam o oră și jumătate.
Astfel bobul se va fierbe și în interior. Se amestecă (nu prea des), ca să nu se prindă de vas. Vasul este bine să fie cu talpa mai groasă (Sau se poate pune sub vas un suport de metal).
Se pune de la început și puțină sare.
Desigur arpacașul se verifică (măcar puțin) la început și apoi se spală în 4-5 ape.
Se poate fierbe arpacașul seara, iar a doua zi dimineața, (când este închegat), se adaugă nuca (pisată) si zaharul și se amestecă bine.
Se pot aduga arome, sau coajă de lămâie (rasă). Coaja de lămâie, precum și nuca pisată se pot amestecă întâi cu zahar pudră și apoi cu arpacașul (Se obține o aromă mai bună).
Se nivelează sub formă de tort.
Se pune pe deasupra un strat dublu de biscuiți pisați sau pesmet, iar apoi un strat de zahăr pudră. Se face o cruce din bomboane de ciocolată (de dulce, sau de post).
Este important să ajungem cu coliva la biserică, de dimineată, să participăm întâi la Sfânta Liturghie și apoi la Parastas.
Comentarii
Trimiteți un comentariu