Postări

Se afișează postări din iunie, 2024

Cei 12 Apostoli

Cei 12 Apostoli sunt: Petru și cu fratele lui: Andrei, Ioan Evanghelistul, Simon Zilotul, Matei, Toma, Iuda Tadeul, Bartolomeu, Iacob, Filip, Ioan și Iacob (fii lui Zevedeu).

Sfântul Apostol Pavel

Sfântul Apostol Pavel, era înainte un prigonitor al creștinilor. Numele lui era Saul. Dar el a avut o vedenie: însuși Hristos i-a apărut, pe drumul Damascului, într-o lumină orbitoare și l-a întrebat de ce Îl prigoneste. Atunci Saul a orbit.  Apoi el a regretat faptele rele, a crezut în Hristos și a cerut să fie botezat. Dar nimeni nu voia să-l boteze, că  era cunoscut ca un prigonitor al creștinilor. Doar Anania, în urma unei vedenii dumnezeiești, a vrut sa-l boteze. Imediat după ce a fost botezat, s-a vindecat.  Apostolul Pavel este numit Apostolul Neamurilor, pentru ca a propovăduit Evanghelia lui Hristos și a convertit la credința cea adevărată multe popoare. Apostolul Pavel era un om foarte învățat și cunoștea mai multe limbi. A studiat în școala renumitului Gamaliel. În activitatea lui misionară, a întâmpinat multe prigoniri din partea păgânilor. A avut moarte de martir.   A fost decapitat, în timpul împăratului păgân Nero.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Sfinții Apostoli Petru și Pavel se sărbătoresc la 29 iunie. Ei au trecut la cele veșnice in aceeași zi. (in 29 iunie). Au avut moarte martirică (în timpul împaratului Nero), pentru că au propovăduit oamenilor pe Hristos, ca adevăratul Dumnezeu.  Petru a fost răstignit cu capul în jos. Pavel a fost omorât prin decapitare (fiind cetățean roman nu putea fi rastignit).

Maslu

Maslu este o slujbă specială, în care se fac rugăciuni pentru cei bolnavi. Se citesc 7 Evanghelii. După fiecare Evanghelie, credincioșii sunt unși pe frunte cu uleiul sfințit.  Uleiul sfințit la Maslu, prin rugăciunile speciale ale preoților, are putere de a vindeca bolile.  La Maslu ne rugăm și pentru iertarea păcatelor, care sunt, de multe ori, motivul îmbolnăvirii. Maslu este una din  Cele 7 Taine .

Smerenie

"Smerenie” înseamnă “supunere”, ascultare de bunăvoie, față de Dumnezeu. Nu înseamnă “umilință”. Smerenia este o virtute care îl poate ridica pe om la asemănarea cu Dumnezeu.

Bunavestire

Bunavestire este o sărbătoare închinată Maicii Domnului. Arhanghelul Gavriil îi aduce Fecioarei Maria vestea cea bună că va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Este începutul mântuirii neamului omenesc. Arhanghelul o încredinţează că zămislirea pruncului se va face prin puterea Duhului Sfânt, care se va coborî peste ea, păstrându-se astfel fecioria Mariei. Această sărbătoare se mai numeşte Blagoveştenie. Este în Postul Paştelui, pe 25 martie.

Duhul Sfânt

Duhul Sfânt este o persoană a Sfintei Treimi. Duhul Sfânt este Cel care dăruiește viaţa omului și o sfințește.

Rusalii

Rusaliile sau Cincizecimea se sărbătoresc pe parcursul a două zile. În prima zi, adică a 50-a zi după Paște, se sărbătorește Pogorârea Sfântului Duh, peste Apostolii lui Hristos. Duhul Sfânt s-a coborât din Cer,  sub forma unor limbi ca de foc.  Atunci toți Apostolii au primit darul vorbirii în limbi. Adică, deși Apostolii vorbeau în limba pe care o cunoșteau, fiecare popor o auzea și o înțelegea perfect în limba lui. Astfel Evanghelia lui Hristos era înțeleasă ușor de oameni. În a doua zi de Rusalii sărbătorim nu numai pe Duhul Sfânt, ci Sfânta Treime: pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh.

Vecernia plecării genunchilor

Vecernia plecării genunchilor este Vecernia din prima zi de Rusalii. Această slujbă are loc imediat după Sfânta Liturghie. Când se rostesc rugăciunile mai importante, toți stau în genunchi. În cadrul acestei slujbe se sfințesc și ramurile de nuc și tei.

Înainteprăznuirea

Înainteprăznuirea unei sărbători mari se face, de obicei, cu o zi înainte.  Mai ales în mânăstiri, se fac rugăciuni speciale, asemănătoare celor din ziua sărbătorii care urmează. Bucuria unui praznic mare începe cu o zi înainte și se continuă câteva zile, până la Odovanie.

Nihil Sine Deo

"Nihil Sine Deo” înseamnă “Nimic fără Dumnezeu”. Este o expresie din limba Latină.

Otpustul

Otpustul este rugăciunea de încheiere a slujbei. Este spusă de preot la sfârșitul oricărei slujbe religioase. Otpustul este o rugăciune scurtă, în care sunt invocați Iisus Hristos, Maica Domnului și sfinții prăznuiți în ziua respectivă. Preotul cere mila lui Dumnezeu, pentru rugăciunile lor.

Sfântul Apostol Iuda Tadeul

Sfântul Apostol Iuda Tadeul este unul dintre Cei 12 Apostoli.  Sfântul Apostol Iuda Tadeul este frate cu Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul. De aceea este numit și "ruda Domnului". El nu este Iuda Iscarioteanul (care l-a trădat pe Hristos). Se sărbătorește în 19 iunie.

Cel fără de început

"Cel fără de început” este Dumnezeu – Creatorul Cerului și al Pământului.

Trinitas

 "Trinitas” este un post românesc de televiziune și de radio, creștin-ortodox. Are în centrul atenției pe Dumnezeu, cinstit în Sfânta Treime. Cuvântul “Trinitas” înseamnă “Treime” în limba latină. Trinitas este postul Patriarhiei Române. A fost înființat în anul 2007.