Coliva-preparare

Coliva se face la fiecare Parastas, pentru sufletele celor adormiți.

Cel mai ușor de preparat este coliva din arpacaș (grâu decorticat).

Important este să fierbem arpacașul la foc cât mai mic, cu ceva mai multă apă.

Daca nu grăbim, bobul se va fierbe și în interior.

O variantă de preparare este:

Se pun într-un vas 4 căni de apă rece, apoi imediat 1 cană de arpacaș  și puțină sare. 

Se amestecă puțin cu o lingură de lemn.

Se fierbe, până la primul clocot, la foc moderat. Apoi la foc cât mai mic.

Se amestecă (nu prea des), ca să nu se prindă de vas. Vasul este bine să fie cu talpa mai groasă (Sau se poate pune sub vas un suport de tablă).

Se fierbe cam o oră și un sfert.

Când "înflorește" (se umflă) bobul și începe să se "lege" compoziția, înseamnă că este aproape gata. 

Când nu mai este decât puțin lichid în vas, amestecăm până se încheagă si se vede bine fundul vasului  

Apoi oprim focul și acoperim cu un capac.

Desigur arpacașul se verifică (măcar puțin) la început  și apoi se spală în 4-5 ape. Nu este nevoie să-l spălăm în 9 ape

Se poate fierbe arpacașul seara,  și se prepară a doua zi dimineața, (când este bine închegat). Sau cel puțin dupa 3-4 ore după ce a fiert. 

Se adaugă nuca (pisată) și zahărul și se amestecă bine. 

Nuca se poate mărunți cu un cuțit, dar măcar o parte din ea este bine să o pisăm. Se poate pune și într-o pungă (nouă), apoi se pisează rapid cu un ciocan sau alt tocător.

Înainte de a o pisa, nuca trebuie aleasă de coji, cu multă atenție (și verificată).

Nuca de obicei nu se spală, dar pentru a fi siguri ca este curată, o putem limpezi rapid cu apă rece (înainte de a o mărunți). Apoi o ponem pe o farfurie întinsă, ca să se usuce.

Nuca trebuie să fie cât mai proaspătă, altfel strică gustul.

Dacă a scăzut deja apa, iar bobul nu este destul de fiert, se mai poate adăuga câte puțină apă (caldă, de preferat) și se amestecă în vas. 

Dacă s-a fiert bobul, dar a rămas prea multă apă (lichid) în vas, se poate scurge puțin. 

Apoi amestecăm 2-3 minute, ca să se închege, fără să se prindă de vas.

Dacă boabele fierte sunt întregi și nu sunt bine legate, este bine sa sfărâmăm cam un sfert din ele. Apoi amestecăm, frământând,  cu restul. (cu mâna sau cu o lingură).

Crusta care se formează deasupra, (când se răcește) poate fi înlăturată ușor. Sau, după ce s-a fiert arpacașul, acoperim vasul cu un ștergar umed.

Se pot adaugă biscuiți pisați, dacă avem o compoziție prea moale.

Adaugăm la sfârșit arome, sau coajă de  lămâie (rasă). Coaja de lămâie,  precum și nuca pisată se pot amesteca întâi cu zahăr pudră și apoi cu arpacașul (Se obține o aromă mai bună). Se poate adăuga și o linguriță de miere. (doar dacă nu este prea moale compoziția). 

Se pune pe o farfurie întinsă și se nivelează sub formă de tort (Se poate folosi un inel pentru tort). Sau se pune într-un castron. (Se nivelează mai usor)

Nu se pune prea multă nucă, nici prea multă aromă. Îi poate strica gustul.

Zahar se poate pune după gust.

(Dacă are prea multă nucă și zahăr se alterează mai ușor, mai ales vara).

(Dacă punem prea multă aromă, poate deveni amăruie).

Se pune pe deasupra un strat dublu de biscuiți pisați sau pesmet (dat prin sită) iar apoi un strat de zahăr pudră. 

Se face o cruce din bomboane de ciocolată (de dulce, sau de post).

Este important să ajungem cu coliva la biserică, de dimineată, să participăm întâi la Sfânta Liturghie și apoi la Parastas.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lista Sfinților

Sfântul și Dreptul Lazăr